Ανθρωπιστική βοήθεια 5,2 εκ. ευρώ από την ΕΕ στη Λιβύη

Δευτέρα, 18/9/2023 - 18:28
ΛΙΒΥΗ

Καθώς οι ανάγκες στη Λιβύη αυξάνονται δραματικά, η ΕΕ ενισχύει τη στήριξή της προς τη χώρα αποδεσμεύοντας 5,2 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση.

Η χρηματοδότηση θα διοχετευτεί μέσω των εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ  που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν τη βοήθεια που παρέχουν εστιάζοντας στην στέγαση, την υγεία, τα τρόφιμα, την ύδρευση, την αποχέτευση, την υγιεινή και την προστασία.

Από το συνολικό ποσό, 200.000 ευρώ προορίζονται για το έκτακτο ταμείο αντιμετώπισης καταστροφών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) για τη στήριξη της Λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου.

Με τα νέα αυτά κονδύλια, η συνολική ανθρωπιστική χρηματοδότηση που έχει διατεθεί  υπερβαίνει τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την παροχή βοήθειας σε είδος μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη (Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, Βέλγιο, με νέα προσφορά από την Αυστρία) μέσω του Μηχανισμού.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών έχει επίσης αποστείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων και έναν αξιωματικό σύνδεσμο για την υποστήριξη των επιτόπιων επιχειρήσεων, πέραν της διάθεσης περιβαλλοντικής εμπειρογνωμοσύνης.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ παρέχει σταθερή και συνεχή στήριξη στους ανθρώπους στη Λιβύη που έχουν πληγεί από την καταιγίδα Ντάνιελ. Γι' αυτό, αποδεσμεύσαμε πάνω από 5,2 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση. Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντέδρασαν άμεσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκάλεσαν οι πλημμύρες, θέτοντας σε δράση την αλληλεγγύη της ΕΕ στο πεδίο. Κατά τραγικό τρόπο, μέλη ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα την Κυριακή, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση

Πηγή
ΚΥΠΕ