Συγκαλεί σύσκεψη ο Γεώργιος με Υπουργεία και οργανώσεις για το επίδομα των €100

Πέμπτη, 2/2/2023 - 09:46

Έμπρακτη και ουσιαστική θα είναι η συνδρομή της Εκκλησίας της Κύπρου στις προσπάθειες για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας Ευθύμιο Στρούθο. Συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, με τον οποίο συζήτησαν την εξαγγελία για παραχώρηση επιδόματος ύψους 100 ευρώ τον μήνα σε οικογένειες με τρίτο παιδί ή περισσότερα παιδιά. 

"Τον ρωτήσαμε για αυτή την εξαγγελία και μας είπε ότι προτίθεται να δώσει αυτό το επίδομα για οικογένειες που έχουν σήμερα δύο παιδιά, όταν αποκτήσουν τρίτο ή αν έχουν τρίτο να αποκτήσουν τέταρτο και ούτω καθεξής. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό ακόμη στο μυαλό της Εκκλησίας και θα καλέσει μια σύσκεψη με τα αρμόδια Υπουργεία και οργανώσεις όπως τη δικιά μας, για να ανταλλάξουμε απόψεις."

Ο κύριος Στρούθος εξέφρασε ικανοποίηση καθώς όπως είπε, η Εκκλησία για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος και την τραγικότητα της κατάστασης, επεξεργαζόμενη τρόπους επίλυσης. 

"Όταν ο δείκτης γεννήσεων ανά γυναίκα είναι 1,3% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι δημογράφοι λένε ότι εάν αυτό συνεχιστεί για πενήντα χρόνια ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά 50%. Εμείς ήδη διανύουμε τα πρώτα δεκαπέντε και οι δείκτες της Στατικής Υπηρεσίες δείχνουν πράγματα που πρέπει να λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψην. Πριν 30 χρόνια, ο πληθυσμός της Κύπρου ήταν 26% παιδιά κάτω των 16 χρόνων και άνω των 65 χρόνων ήταν 10,5%. Σήμερα η κατάσταση είναι ότι το 26 έγινε 15 και το 10 έγινε 16. Αυτό σημαίνει ότι βαδίζουμε προς τη γήρανση του πληθυσμού μας."

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας αναφέρθηκε στις μεγάλες οικονομικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες και τόνισε την ανάγκη στήριξης. 

"Με χαρά ακούσαμε από τον Αρχιεπίσκοπο, ότι εκτός των φοιτητικών εστιών στην Λεμεσό, ότι και κάποια οικόπεδα που διαθέτει η Αρχιεπισκοπή, θα μπουν προς τον σκοπό αυτό. Εμείς του είπαμε ότι πρέπει να μπουν και φοιτητικά εστιατόρια, με χαμηλό κόστος και όχι χαμηλή ποιότητα."