Ο Περουβιανός πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), 85 ετών, αφέθηκε ελεύθερος χθες Τετάρτη από τη φυλακή όπου εξέτιε από το 2009 ποινή κάθειρξης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αφού επανήλθε σε ισχύ χάρη που του δόθηκε το 2017, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Φουχιμόρι, ο οποίος πάσχει από αρκετά χρόνια προβλήματα υγείας —καρδιοπάθεια, παθήσεις του αναπνευστικού, του νευρολογικού συστήματος…— βγήκε στις 18:29 (σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:29 σήμερα ώρα Ελλάδας) από τη φυλακή Μπαρβαντίγιο, σε εγκατάσταση της αστυνομίας, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, κι επιβιβάστηκε σε γκρι SUV που αναχώρησε.
Η αποφυλάκιση του κ. Φουχιμόρι έγινε παρά την αντίθεση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχε ταχθεί εναντίον της απελευθέρωσής του με απόφασή του το 2022.
Η οικογένεια του πρώην αρχηγού του κράτους, κρατούμενου στη μικρή φυλακή Μπαρβαντίγιο μέσα σε αστυνομική εγκατάσταση της πρωτεύουσας, έχει ζητήσει επανειλημμένα να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας ο Φουχιμόρι.
Ο πρώην πρόεδρος πάσχει ιδίως από προβλήματα στην καρδιά, στο αναπνευστικό σύστημα, στο νευρολογικό σύστημα — παρουσιάζει μεταξύ άλλων παράλυση στο πρόσωπο — και αρτηριακή υπέρταση. Νοσηλεύτηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο εσπευσμένα λόγω «καρδιακών αρρυθμιών».
Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι κυβέρνησε το Περού από τις 28 Ιουλίου 1990 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2000 προτού αναγκαστεί να καταφύγει στην Ιαπωνία, χώρα καταγωγής της οικογένειάς του. Ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω φαξ.
Αφού εκδόθηκε στο Περού από τη Χιλή το 2007, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δυο χρόνια αργότερα.
Για κάποιους ο επονομαζόμενος «El Chino» («ο Κινέζος») έδωσε ώθηση στην οικονομία του Περού με τις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές του και νίκησε τους αντάρτες των οργανώσεων Φωτεινό Μονοπάτι (μαοϊστές) και Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (γκεβαριστές).
Χαρακτηρίστηκε ο ηθικός αυτουργός δυο σφαγών αμάχων που διαπράχθηκαν από τάγμα θανάτου των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1991-1992, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Φωτεινού Μονοπατιού.
Πηγή: Protothema.gr