Πήρε τη σκυτάλη από τον Ερντογάν – Έκανε λόγο για «οθωμανικό χαστούκι» στην Κύπρο
Eπίθεση κατά του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και της τραγουδίστριας Δέσποινας Βανδή εξαπέλυσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού «αλαζονικές».
Σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος είπε ότι «οι εκκλήσεις για εξομάλυνση ή για κανονικοποίηση από τη διοίκηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η οποία έχει χάσει τον δρόμο της και την πορεία της, σπαρταρώντας μέσα στην έλλειψη πολιτικής, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δηλητήριο κώνειο που προσφέρεται ως νερό ζέμζεμ». (Σ.Σ αναφορά που παραπέμπει στο νερό που ήπιε ο γιός του Προφήτη Ιμπραήμ στην έρημο).
Είπε ακόμη πως «το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε πει ότι η λύση του Κυπριακού θα ήταν δυνατή με την παραχώρηση ενός μεριδίου γης της πατρίδας, δεν αποτελεί μόνο μια έλλειψη λογικής, αλλά και μια απροσεξία που ρίχνει σκιά στους εορτασμούς της 50ης επετείου».
Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη «νότια Κύπρο» – όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ – αναφέρθηκε σε μια λύση όπου δεν θα υπάρχει ο τουρκικός στρατός και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η «απτή αντιστοιχία του παραληρήματος της εξομάλυνσης που επιδιώκει και επιθυμεί το CHP στην Κύπρο» συνέχισε.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος υποστήριξε ότι «η Κύπρος δεν είναι απλά ένα νησί στο οποίο συνεχίζεται η ζωή, αλλά είναι και ένα μνημείο της ιστορικής ύπαρξης και της μαρτυρικής αδελφότητας του τουρκικού έθνους».
Η Κύπρος, συνέχισε, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλων και αποτελεί το κέντρο βάρους των αγώνων που διεξάγονται μεταξύ των πολιτισμών και των εθνών από παλιά. «Δεν τελείωσαν ποτέ οι προκλήσεις, οι παρενοχλήσεις και οι παγίδες των σκοτεινών κύκλων που παραβλέπουν και αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα ιστορικά κειμήλια των Τ/κ και μάλιστα αναζητούν ακόμα και ευκαιρίες για την καταστροφή της» είπε.
Ό,τι έγινε στην Κρήτη, το ίδιο σχεδιάστηκε και στην Κύπρο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει πριν από 50 χρόνια, οι Τ/κ θα αντιμετώπιζαν τα ίδια δράματα, τα ίδια δεινά και τις ίδιες ανθρωπιστικές καταστροφές που βίωσαν οι άνθρωποι στο Χοτζαλί, στο Κιρκούκ, στο Ανατολικό Τουρκιστάν και στη Γάζα.
«Να μην νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει τις σφαγές στην Τασκένδη, στο Τασπινάρ, στο Σιντέ, στο Γκιουνιελί, στο Γιουβάλι, στο Πασακόι, τα Ματωμένα Χριστούγεννα, στη Λεμεσό, στην Αμμόχωστο, στην Κοφίνο, στο Λευκόνοικο, στη Μαράθα, στη Σανταλάρη, στην Αλόδα. Να μην νομίζουν ότι σβήστηκαν από τις μνήμες μας οι αιματηρές επιθέσεις εναντίον των αθώων μωρών, παιδιών, γυναικών και των καταπιεσμένων ομοεθνών μας» είπε.
Λέγοντας ότι «η Κύπρος είναι τουρκική, είναι πατρίδα των Τούρκων και πάντοτε θα παραμείνει έτσι» είπε ότι πριν από 50 χρόνια, δεν μπορούσαμε να μείνουμε σιωπηλοί και θεατές μπροστά στις κραυγές που ακούγονταν από το νησί και στις εκκλήσεις οδύνης από έναν αδελφό προς αδελφό και η Τουρκία έστειλε το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την «Αϊσέ σε διακοπές».
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο και στις δηλώσεις στις οποίες προέβη εκεί, λέγοντας πως «θα πρέπει να θεωρηθεί ως αγένεια, δειλία και καθαρή αυθάδεια. Το να αποκαλέσει τους εορτασμούς της 50ης επετείου ‘εορτασμούς ντροπής’ είναι παραλήρημα ενός εισβολέα, ο λάθος υπολογισμός ενός ξεδιάντροπου».
«Η Τ/κ κοινότητα με τη στάση της, τον δίκαιο αγώνα της, τις προσπάθειές της για την αναγνώριση με βάση το διεθνές δίκαιο και με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, θα συνεχίσει να εξοργίζει τους αντιπάλους» είπε.
«Η Βανδή επέδειξε ασέβεια»
Αναφερόμενος στην ακύρωση της συναυλίας από τη Δέσποινα Βανδή στη Σμύρνη, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «η ασέβεια που επέδειξε η Ελληνίδα τραγουδίστρια απέναντι στην τουρκική σημαία και στην αφίσα του Ατατούρκ στον Τσεσμέ της Σμύρνης και η δημιουργία μιας de facto κατάστασης σε κάποια νησιά που βρίσκονται υπό την κυριαρχία μας είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πρωτόγονης και παρεμβατικής ανηθικότητας που πιέζει την υπομονή μας».
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι «ο βαθμός στον οποίο είναι δυνατό και πιθανό να δημιουργηθούν σχέσεις καλής γειτονίας με αυτή τη νοοτροπία πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά».
Ισχυρίστηκε ότι κάθε φορά, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που σαμποτάρισε τη λύση και αρνιόταν να καταλήξει σε συμφωνία. «Αυτοί που είναι κλειστοί στο όραμα των δύο κρατών, που δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό και που αγνοούν τα κεκτημένα δικαιώματα και το ισότιμο καθεστώς των Τ/κ, πλέον δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη μας, δεν είναι συνομιλητές μας και συνομιλητές που θα συζητήσουμε σοβαρά» είπε.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος είπε ότι «ο ισχυρισμός του προέδρου του CHP ότι θα επιστρέψουν στη θέση της ομοσπονδίας και στη διαδικασία της ΕΕ στην Κύπρο είναι μια γκάφα».
Στην Κύπρο υπάρχουν «δύο κυριαρχικά κράτη» ισχυρίστηκε και αναφέρθηκε στο ψήφισμα που υιοθέτησε στις 18 Ιουλίου 2024 η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την Κύπρο, λέγοντας πως δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο η δήλωση ότι «το τουρκοκυπριακό κράτος παίρνει τη θέση που του αξίζει ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας».
Πρέπει, συνέχισε, οπωσδήποτε να επιβεβαιωθεί και να καταγραφεί η «κυριαρχική ισότητα» των Τ/κ με το ισότιμο καθεστώς της. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βάλει άμεσα ένα τέλος στην απομόνωση του τ/κ λαού, η οποία είναι και παράνομη και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα» κατά τον ισχυρισμό του.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αναγνωριστεί το «τουρκοκυπριακό κράτος» διαφορετικά, κάθε πρόταση θα είναι θνησιγενής, όπως είπε.
«Πλέον δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Τον Νοέμβριο του 2022, η τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – «έλαβε το καθεστώς του μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκογενών Κρατών, κάτι που αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για την αναγνώρισή της στο διεθνές σύστημα».
«Η περαιτέρω πρόοδος αυτού του βήματος και η εδραίωσή του με μόνιμη ιδιότητα μέλους θα πρέπει να είναι το πιο καυτό θέμα της ημερήσιας διάταξης για το μέλλον» ανέφερε.
Είπε ότι η τ/κ κοινότητα «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου» και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών μελών του ΟΤΚ που κατέβαλαν μεγάλες, όπως είπε, προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα εκπροσωπήθηκε επίσημα στη 15η Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Γκάμπια τον περασμένο Μάιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τ/κ δεν είναι ποτέ μόνοι, δεν είναι ποτέ χωρίς κανέναν, δεν είναι ποτέ ορφανοί», υποστήριξε.
Όπως είπε «η μητέρα πατρίδα Τουρκία όπως πάντα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να αγκαλιάσει την τουρκοκυπριακή πατρίδα κάτω από όλες τις συνθήκες» ενώ αναφέρθηκε στο «όραμα της λύσης» του Ερσίν Τατάρ που μετέφερε στους συνομιλητές του, στη Γενεύη, το 2021, ως τη «μοναδική λύση» και τη «μόνη διέξοδο» για την εκδήλωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος.
«Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα της λύσης των δύο κρατών. Μια αντίληψη που αποφεύγει και παρακάμπτει τη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα και την ύπαρξη των δύο λαών στο νησί, καθώς και για τα ίσα κυριαρχικά τους δικαιώματα, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως εξυπηρετεί την ειρήνη» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι «ειρήνη στην Κύπρο σημαίνει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Για εμάς σε αυτό το ειρηνικό περιβάλλον, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το δίκαιο διαμοιρασμό των πιθανών υπόγειων πόρων της Μεσογείου με βάση το δίκαιο και το νόμο». Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, συνέχισε «η Τουρκία θα διατηρήσει με αποφασιστικότητα μέχρι τέλους, την ισχυρή αλληλεγγύη της προς την τδβκ και θα διατηρήσει επιμελώς τις γέφυρες φιλίας και αδελφοσύνης».
Μεταξύ άλλων, είπε ότι «οι προσπάθειες να μετατραπεί η νότια Κύπρος σε κέντρο εφοδιασμού του Ισραήλ και οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λάρνακα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα δεν σημαίνουν τίποτα άλλο από την κλιμάκωση της αστάθειας και την υποστήριξη της σφαγής στη Γάζα».
Καταληκτικά ανέφερε ότι η ιστορική, πολιτιστική και στρατηγική βάση που δημιούργησε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απάντηση σε κάθε είδους παρεμβατικές φιλοδοξίες και πρέπει να οχυρωθεί στρατιωτικά αν χρειαστεί.
«Όσοι απορρίπτουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τουρκοκυπριακό κράτος και η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές λύσεις», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ