«Στην Κύπρο γίνεται συλλογική προσπάθεια για καταπολέμηση του καρκίνου σε όλα τα στάδια»

Για ακόμη μια χρονιά σύνδεσμοι και οργανισμοί ενώνουν τις φωνές τους για να προωθήσουν δυναμικά το μήνυμα της Παγκόσμιας Καμπάνιας «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου», οι οποίοι σημειώνουν ότι στην Κύπρο γίνεται συλλογική προσπάθεια για καταπολέμηση του καρκίνου σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Πρόκειται για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, τη Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), τo Σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή και το Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου. 

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου, που τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου, το 2023 σηματοδοτεί το δεύτερο έτος της παγκόσμιας τριετούς εκστρατείας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC) με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου».

«Ο καρκίνος είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως, όμως μαζί μπορούμε να το ανατρέψουμε. Άτομα, οργανώσεις, υποστηρικτές και φορείς χάραξης πολιτικής, καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, σε όλα τα στάδια της ασθένειας», αναφέρεται.

Στην Κύπρο, προστίθεται, «γίνεται συλλογική προσπάθεια για καταπολέμηση του καρκίνου σε όλα τα στάδια της ασθένειας. Κατά την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση καθώς και κατά την υποστηρικτική φροντίδα και αρωγή του ασθενούς από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, ή θρησκείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεραστούν οποιαδήποτε εμπόδια και για την επίτευξη της εξάληψης της ανισότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου ήταν και είναι η δημιουργία μιας διευρυμένης κοινότητας όλων των φορέων που προσφέρουν φροντίδα στους καρκινοπαθείς (ιδρύματα, συνδέσμοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρατικοί και πολιτειακοί θεσμοί κ.α.).

Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εκστρατείες ενημέρωσης των Συνδέσμων Ασθενών, είναι καθοριστικής σημασίας στη διαφώτιση του κοινού, για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου, ο εκπρόσωπος όλων των Συνδέσμων Ασθενών, Πάνος Εργατούδης, Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, τονίζει ότι η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου αποτελεί ύψιστο αγαθό για όλους, το οποίο θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί αλλά και να ενισχυθεί.

«Παράλληλα δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο, ως προς το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται, τόσο κατά την πρόληψη και θεραπεία, όσο και στην υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών με τη συνεργία και ουσιαστική συμβολή τόσο των νοσηλευτηρίων, όσο και των Συνδέσμων Ασθενών», καταλήγει. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες-Τι προκάλεσε το παγκόσμιο black out στη Microsoft
Αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής και ΠΟΠ για χαλλούμι ξεχωρίζει ως επιτεύγματα πενταετίας η ΕΕ
«No Man’s Land»: Tραγούδι για τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο από τους καλλιτέχνες Teknik και Theo Lucas
«Μισός αιώνας σιωπές»-Το μουσικό αφιέρωμα στους ηρωικώς πεσόντες
Κίτρινη προειδοποίηση για απόψε, πορτοκαλί για το Σάββατο-Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος
Στην προεδρία της Ένωσης Δήμων για δεύτερη θητεία ο Ανδρέας Βύρας
Στους κοινωνικούς εταίρους η πρόταση Παναγιώτου για οικοδομική βιομηχανία-Απαντούν μέχρι την Τετάρτη
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε το πρόβλημα των Windows-Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια της Κύπρου
Υπ Υγείας: Χρήζει τεράστιας σημασίας η Εθνική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων
Στενή η συνεργασία στην πυρόσβεση, λένε Υπουργός Γεωργίας και Διοικητής ΒΒ