Μείζονος σημασίας για την Κύπρο η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, 6/10/2022 - 20:23
Μικρογραφία

Του Χριστόφορου Χριστοφή

Στα έγκατα του Ισραηλινού Οικοπέδου 31 και το στόχο “Ερμής”, η Energean ανακάλυψε ένα ακόμη κοίτασμα που περιέχει 7 – 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου. Ποσότητα μικρή, αλλά όχι αμελητέα, η οποία ανεβάζει τη δυνητική δυναμικότητα των τεμαχίων που διαχειρίζεται η εταιρεία στην ΑΟΖ της γείτονος.

Στην πράξη, ο “Ερμής” συμπληρώνει ένα τρίπτυχο παζλ κοιτασμάτων με τους “Ποσειδώνα” και “Ορφέα”... φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την αξιοποίηση του δυναμικού του Οικοπέδου 31.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη αξία για την Κύπρο καθώς η εξαγωγή φυσικού αερίου από τα εν λόγω τεμάχια προς τη χώρα μας, είναι ανάμεσα στις τρεις επιλογές που εξετάζει η Energean. Η εταιρεία κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία μονάδας FLNG στο Βασιλικό και κατά πληροφορίες άρχισε ήδη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς τις αρχές της Δημοκρατίας - ώστε όλα να είναι έτοιμα εάν και όταν ληφθεί η πολιτική απόφαση.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ, Υπουργός Ενέργειας
Το ζητούμενο για να προχωρήσει το πρότζεκτ είναι ουσιαστικά η εξασφάλιση αδειών εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν αρκετές ποσότητες.

Η πρόταση αφορά στην κατασκευή αγωγού 20-24 ιντσών που θα συνδέει την Ισραηλινή ΑΟΖ με το Βασιλικό όπου θα εγκατασταθεί η ειδική πλωτή μονάδας υγροποίησης. Ο αγωγός αυτός θα είναι μήκους 190 χιλιομέτρων και θα μπορεί να μεταφέρει 3,5-4 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για εξαγωγές.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ, Υπουργός Ενέργειας
Επομένως όσες ανακαλύψεις γίνονται και όσες περισσότερες ποσότητες υπάρχουν, αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης αυτού του έργου.

Οι άλλες δύο επιλογές της εταιρείας, είναι η πώληση στην εγχώρια αγορά και η εξαγωγή προς την Αίγυπτο μέσω των υφιστάμενων αγωγών. Το Stena Icemax θα συνεχίσει τώρα τις έρευνες στο Οικόπεδο 12, στην περιοχή του “Ολύμπου” και το στόχο “Ζευς”... ο οποίος εκτιμάται πως περιέχει από 10 έως 12 κυβικά δισεκατομμύρια μέτρα φυσικού αερίου.

Ξανά στο μηδέν
Στο μεταξύ, νέα εμπλοκή παρουσιάζεται στις προσπάθειες για επίλυση των διαφορών Ισραήλ και Λιβάνου ως προς τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απέρριψε τις προτεινόμενες από την Βηρυτό αλλαγές, στη αμερικανική πρόταση. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς τις συντεταγμένες, με την Χεζμπολάχ να επαναφέρει τις απειλές ότι θα χτυπήσει στην πλατφόρμα που έστησε η Energean στο Καρίς.