Στο "κόκκινο" ο κορωνοϊός: 1,700 κρούσματα σε μια μέρα, από μόλις 11,000 tests

Κυριακή, 3/7/2022 - 20:19
Μικρογραφία

της Νάσιας Ιωάννου

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ECDC για τον μήνα Ιούλιο, ως προς την πορεία της πανδημίας. Στις πλείστες χώρες της Ευρώπης, έως τις 10 Ιουλίου, αναμένεται πως θα αυξηθούν τόσο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά όσο και οι θάνατοι. 

Μέσα από έκθεση, το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης και ελέγχου νόσων, επισημαίνει πως σε 20 από τις 30 χώρες που παρέχουν τα δεδομένα του, θα αυξηθούν τα κρούσματα. Ανάμεσα στις χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Μάλιστα, στην Λετονία, στο Λιχτενστάιν και στην Σλοβενία, προβλέπονται αυξητικές τάσεις και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. 

Στο "κόκκινο"

Στην Κύπρο η ανοδική πορεία όλων των επιδημιολογικών δεικτών άρχισε ήδη να καταγράφεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο χθες εντοπίστηκαν 1.700 επιβεβαιωμένα περιστατικά μέσα από την διενέργεια 11.000 περίπου εργαστηριακών εξετάσεων. Με το ποσοστό θετικότητας να σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ ξεπερνώντας το 15%. 

Αύξηση καταγράφουν και οι νοσηλείες ασθενών. Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 80 ασθενείς εκ των οποίων οι 6 σε σοβαρή κατάσταση, με τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας να ετοιμάζει αύξηση κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό λόγω των αυξημένων αναγκών.

Πάμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ

"Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι αδιάγνωστα περιστατικά. Τα άτομα τα οποία νοσηλεύονται είναι μεγάλης ηλικίας, είναι άτομα ανοσοκατασταλμένα, είναι άτομα με ανοσοανεπάρκεια." 

Τα βλέμματα ωστόσο στρέφονται στο Μακάρειο νοσοκομείο. Οι νοσηλείες παιδιών αυξήθηκαν στις 10 με την πλειοψηφία των παιδιών να είναι κάτω των 5 ετών.

Πάμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ
"Εκείνο το οποίο μας ανησυχεί είναι το οτι έχουμε έναν μεγάλο αριθμό παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο νοσοκομείο. Ελπίζουμε οτι σιγά σιγά θα δούμε μείωση του αριθμού." 

Το βασικό σύμπτωμα που οδηγεί ολοένα και περισσότερα παιδιά στο Μακάρειο για 3 μέχρι και 5 ημέρες, είναι ο υψηλός και ανυποχώρητος πυρετός. 

Self test

Από αύριο, μετά από απόφαση υπουργικού συμβουλίου επιβάλλεται πλαφόν στα self test ανά τεμάχιο. Η ανώτατη τιμή πώλησης στα φαρμακεία συσκευασιών του ενός τεστ αυτοδιάγνωσης, καθορίζεται σε €1,70. Το υπουργείο υγείας υπενθυμίζει πως η ανώτατη τιμή πώλησης της συσκευασίας των 5 self-test είναι στα 6 ευρώ.