«Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ»

Την ιδιαίτερη σημασία που έχουν αυτή τη στιγμή δηλώσεις όπως αυτές του Μισέλ Μπαρνιέ, με τις οποίες απαντάται από πλευράς ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα, τόνισαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Προκόπης Παυλόπουλος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συνάντησε χθες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, προς τον οποίο μετέφερε την ικανοποίηση της Αθήνας για την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Συνάντηση με τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ στο ζήτημα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την ΑΟΖ. «Υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Μισέλ Μπαρνιέ και υπογράμμισε ότι με τις θέσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος έδειξε στην Τουρκία ότι απαιτείται, από την πλευρά της, πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου διότι από αυτό εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική.

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρόεδρος τόνισε ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας έχει μεγάλη σημασία, καθώς αν η ΕΕ ανεχτεί τις αυθαιρεσίες, όπως είπε, της Τουρκίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ. Και σ’ αυτό το σημείο υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά στις αυθαιρεσίες της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. «Είναι θέμα αλληλεγγύης ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., αλληλεγγύης προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Μπαρνιέ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του σημείωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφερε να εξασφαλίσει ότι η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, σεβασμού στο ευρωπαϊκό δίκαιο και των κοινών συμφερόντων των κρατών-μελών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ενότητας των «27».

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή σήμερα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ