Ο νέος χώρος που δημιουργείται, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα 589 νέους χώρους στάθμευσης, νέο εσωτερικό δρόμο, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμο, χώρους πρασίνου 5.900 τ.μ. και πέραν των 100 νέων δέντρων που θα φυτευτούν. 

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου –που αναμένεται να είναι στολίδι για την πρωτεύουσα– χορηγήθηκε έγκριση από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, από τον Δήμο Λευκωσίας και από Τμήμα Περιβάλλοντος (ΠΕΕΠ).

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έτυχε το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών από το Τμήμα Δημοσίων Έργων που έχει υπό την ευθύνη του τη σχετική επίβλεψη, για την «ορθολογιστική λειτουργία των χώρων της Αρχιγραμματείας» έπρεπε να αποκοπούν 36 δέντρα, τα οποία έτυχαν και της έγκρισης από το Τμήμα Δασών. «Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα δέντρα που αποκόπηκαν ήταν καχεκτικά ή και η φυσική τους θέση (κλίση κορμού) τα καθιστούσε επικίνδυνα για το κοινό. Όλα τα πιο πάνω συμφωνήθηκαν / επιβεβαιώθηκαν από λειτουργούς του Τμήματος Δασών και οι οποίοι έδωσαν την τελική έγκριση για την αποκοπή τους», αναφέρεται στην καθησυχαστική επιστολή των Δημοσίων Έργων προς τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές.

Σύμφωνα πάντως με αρμόδιο λειτουργό των Δημοσίων Έργων με τον οποίο μίλησε χθες ο «Φ», το θέμα «κοπής δέντρων» απασχόλησε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους και για να αποφευχθεί η μείωση του πρασίνου στην περιοχή, αποφασίστηκε όπως για κάθε ένα δέντρο που θα χρειαστεί να κοπεί, να φυτεύονται τουλάχιστον τρία.

Όπως εξάλλου διευκρίνισε, τα νέα δέντρα θα φυτευτούν σε σημεία όπου δεν θα εμποδίζουν τη στάθμευση και τη διακίνηση οχημάτων στην περιοχή και επιπλέον, θα προσφέρουν σκίαση σε οχήματα και επισκέπτες. Τα είδη των δέντρων που θα φυτευτούν, επιλέγηκαν, όπως υπογράμμισε, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, ώστε να μην χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να μην ξεραθούν και επιπλέον να είναι κατάλληλα με το κλίμα της Κύπρου και ιδιαίτερα της Λευκωσίας, στην οποία καταγράφονται ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Η φύτευση των δέντρων θα γίνεται παράλληλα με τις εργασίες της δημιουργίας του νέου χώρου στάθμευσης και όλες οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των εργασιών, που έχουν τεθεί, εκπνέουν πριν τον Σεπτέμβρη, όμως, καλού κακού, φυσούν και το γιαούρτι και δημοσιοποιείται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν. 

Σημειώνεται επίσης ότι τα σχέδια ανάπλασης και του γειτονικού παλιού ΓΣΠ είναι ήδη έτοιμα, όμως για την ώρα παραμένουν στα συρτάρια, διότι ούτε στον προϋπολογισμό του 2019 αναμένεται να υπάρχει σχετικό κονδύλι. Εκεί αναμένεται μόλις εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, να δημιουργηθεί πλατειακός χώρος, με αρκετό πράσινο, ενώ από κάτω θα υπάρχει τριώροφος χώρος στάθμευσης. «Με τη δημιουργία του ανοίγει η περιοχή και δημιουργείται ένας πνεύμονας για τη Λευκωσία», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος των Δημοσίων Έργων με τον οποίο συνομιλήσαμε.

Οι μελλοντικοί στόχοι για την περιοχή

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι η διαμόρφωση του χώρου γίνεται με προοπτική να δημιουργηθεί εκεί και ένα μικρό πάρκο, το πρώτο κρατικό στην Κύπρο, το οποίο θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και παιδιά με κινητικά προβλήματα. 

Μελλοντικά, στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί και μνημείο αγνώστου στρατιώτη. Μπροστά από το κτήριο της Αρχιγραμματείας θα παραμείνει ελεύθερος χώρος ώστε να μπορεί το κτήριο να «αναπνέει». Χώρος εξάλλου που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, θα διατεθεί για τη μελλοντική ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων για στέγαση Υπουργείου. Ό,τι δημιουργείται τώρα, λαμβάνεται πρόνοια ώστε να κρατηθεί κατά 90% και να αξιοποιηθεί στην οποιανδήποτε μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής.

Μέχρι και πρόσφατα, ο ανοικτός χώρος της Αρχιγραμματείας χρησιμοποιείται για την άναρχη στάθμευση οχημάτων. Σκόνη καλοκαιριού και λάσπη του χειμώνα θα αποτελούν παρελθόν με την ολοκλήρωση του όλου έργου. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι νέοι χώροι στάθμευσης που θα δημιουργηθούν, σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο, θα προσφέρονται δωρεάν.

?' />
CYmedia Group:   CYtoday,    SportsBreak,    Novosti
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter
ΓΙΟΡΤΕΣ
αύριο Τετ 01 Μαι 19 : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφία, Σόφη, Τάμαρα, Ταμάρα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ